Безалкохолно Вино, безалкохолно розе, безалкохолно бяло вино, безалкохолно шампанско, вино без алкохол, деалкохолизирано вино

Безалкохолно Вино - нещо повече от гроздов сок

 

Безалкохолно вино, безалкохолно бяло вино, безалкохолно розе, безалкохолно шампанско, вино без алкохол, деалкохолизирано вино

Безалкохолните вина стават все по-популярни и по-популярни, нека да разгледаме отблизо за какво става на въпрос.

Здравните експерти съветват да се намали консумацията на алкохол и хората все повече започват да обръщат внимание на количеството алкохол, на което се наслаждават. И точно така безалкохолното вино прави своя пробив в световно ниво - винолюбителите търсят също толкова задоволяваща напитка като традиционното вино, но без негативните ефекти на алкохола.

Вино без алкохол? Звучи доста подозрително, но тази напитка съществува от доста отдавна(1908г. Да бъдем точни) и не се очаква в близко бъдеще да залезе. Независимо колко много “истинските” винолюбители ненавиждат идеята за пиене без “същинското” пиене, тази приятна на вкус и освежаваща напитка продължава да набира популярност.

И сега какво точно е Безалкохолното Вино? Не е ли просто гроздов сок в красива бутилка, евтино безалкохолно или някаква друга измислица?

Нека започнем с фактите: Казано с по-прости думи Безалкохолното Вино(също така наричано Деалкохолизирано Вино) се прави като се премахва алкохолът от любимото на мнозина традиционно вино. Има няколко начина за това. Първите два са чрез обратна осмоза или изпаряване през ситен филм - и двата не премахват само алкохола,а променят вкусовия и ароматен характер на виното.

Пробивът идва през 1908г, когато д-р Карл Юнг открива начин да деалкохолизира вино чрез вакуум на по-ниска температура 27°C вместо досегашните 80°C. Именно така дори най-фините вкусове и аромати биват запазени. Методът позволява да се премахне до 100% от алкохолното съдържание. В днешни дни почти всички производители разчитата на тази техника.

И сега, ако премахнем алкохола от виното, това не става ли обикновен гроздов сок? Всъщност не точно - производството на безалкохолно вино не се различава толкова много от производството на обикновено вино. Първо се бере гроздето, точният момент на прибиране на гроздовите зърна определя киселинността, сладостта и вкуса на виното. След това гроздето бива отнесено до избата и сортирано за различните партиди, като се премахват изгнилите и недоузрели гроздови зърна.

След това се преминава към процес на премахване на стеблата и се пресоват гроздовите зърна, което увеличава качеството и дълголетието на виното.

Следва процеса на ферментация, през който захарта в гроздовия сок се превръща в алкохол. Той продължава докато цялата захар не се е преобразувала в етилов алкохол. Някои винепроизводители спират процеса по-рано, за да произведат по сладко вино с остатъчна захар в крайния продукт.


Безалкохолните вина дори могат да преминат през процес на отлежаване също както обикновените. Отлежаването засилва вкусовете и ароматите, и може да бъде направено по няколко различни начина: в бутилките, в съдове от неръждаема стомана или пък най-предпочитаният-в дъбови бъчви.

Именно това различава гроздовия сок от деалкохолизираното вино. Докато гроздовият сок е неферментиран сок от гроздови зърна, безалкохолното вино преминава през същия процес на ферментация и отлежаване както традиционното, с добавката, че в следващия етап алкохолът бива премахнат. Това прави деалкохолизираното вино с много по-ниско съдържание на захар от гроздовия сок и доставя невероятно истинско винено изживяване.

И така, кога точно бива премахнат алкохола напълно? Случва се точно преди бутилирането.

Преди да се настроим срещу Безалкохолното Вино, мислейки си, че е химично и изкуствено създадена напитка, трябва да вземем предвид факта, че всъщност то изобщо не е по-различно от обикновеното - дори напротив, използван е уникален и красив процес. По този начин се създава великолепен продукт угаждащ дори на най-взискателното небце.

Как се представят тези всички вина - сухи червени, бели, розета, пенливи и дори сладки спрямо другите? Предоставят ли пълния вкусов и ароматен характер на традиционните? На кратко казано - ДА!


В заключение - Безалкохолното Вино е една прекрасна алтернатива за хората, които по една или друга причина, била тя здравословна, религиозна или лична, избягват консумацията на алкохол. То ще им предостави едно пълно изживяване изпълнено с задоволство, неразличимо от това при нормалното вино.

КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА ДА РАЗГЛЕДАТЕ АСОРТИМЕНТА!

Назад към блога

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.